Tre religioners syn på tilgivelse og forsoning

6. juni

19:00

Ringsaker bibliotek, Brumunddal

PUSH er en opera inspirert av den sanne historien om Simon Gronowski, som i 1943 ble dyttet av et tog til Auschwitz av sin mor, da han var 10 år gammel. Den bygger på flere beretninger fra familier og personer som har gjennomlevd flyktning- og fangestatus, fra middelalderen og frem til vår tid. Premiere 7.juni 2024, Teatersalen i Brumunddal. På tross av de mørke delene i verdenshistorien, må vi fortsette å tro på menneskets godhet. 

Sentralt i stykket er tilgivelse og forsoning. Vakten som satte Simon og moren hans på toget, er syk og døende når han kontakter Simon og ber om tilgivelse. Simon husker han og til tross for smerten ved det han selv har mistet, svarer han: Du har bedt meg, så jeg må tilgi. Bare da kan vi gå videre. 

Både for individer og for grupper er det mange eksempler på nettopp dette, at tilgivelse og forsoning er en forutsetning for å komme over og leve videre etter traumer og overgrep. 

Hva legger de tre store religionene i tilgivelse og forsoning? Er det ulike «regler»? Vi har invitert representanter for Kristendommen, Islam og Jødedommen til å snakke om dette dagen før premieren. De tar utgangspunkt i møte mellom Simon og vakta.

Arrangementet er et samarbeid med Ringsaker bibliotek og Ringsaker kirkeakademi.

Medvirkende

Ringsaker bibliotek og Ringsaker kirkeakademi har i anledning RingsakerOperaens oppsetning av PUSH en foredragsserie med tilgivelse og forsoning som tema:
Unnskyld, i kjærlighetens navn / 15. februar  kl 19:00, Ringsaker bibliotek Brumunddal
Min skam / 29. februar kl 18:00, Moelv Kulturhus
En konsert om sannhet og forsoning / 7. april kl 18:00, Brumunddal kirke


PUSH gjennomføres med støtte fra Sparebankstiftelsen DNBSparebankstiftelsen Hedmark og Fritt Ord.