31. august, lørdag

15:00

Parketten

nyMusikk Innlandet og RingsakerOperaen forente sine gode krefter tilbake i 2021, og lanserte en storartet aften hvor flygel og sang sto i høysetet. Tanken var at dette skulle bli en årlig begivenhet, men det er ikke alltid at alt går etter intensjonen. Men, ordtaket sier at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, og det er helt, helt riktig! 

Den gang som nå, er pianist Knut Erik Jensen godt plassert på flygelkrakken, klar til å gi publikum et helt spesielt øyeblikk. På programmet står musikk for solo klaver, av to norske, høyst levende komponister: Ståle Kleiberg og Geir F. Stavsøien. Komponistene er hjertelig til stede, og vil dessuten berike vårt herlige publikum med to miniforedrag om konsertens musikalske formtyper; sonaten og suiten.

Medvirkende

Geir F. Stavsøien (1977 – ) er komponist, pedagog, gitarist og slagverker, og er dessuten svært aktiv i flere styrer i det innlandske kulturlivet. Geir F. vokste opp i Trondheim og Melhus, og fikk sin første musikkutdannelse ved Orkdal vidaregåande skole og Heimdal videregående skole. Etter ni års egenstudier i komposisjon studerte han ved Institutt for musikkvitenskap på Blindern i Oslo, med fordypning i satslære og komposisjon under Morten Christophersen, Odd-Arve Hjørungdal, Peter Ewards og Agnes Ida Pettersen. Deretter fulgte pedagogikkstudier ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk ved Høgskolen i Hedmark. Han er ansatt ved Gjøvikregionen International School. Siden 2018 har Stavsøien vært styreleder og primus motor i organisasjonen nyMusikk Innlandet. Stavsøien har en rik og kontrastfylt produksjon innen kammer- og orkestermusikk. Den tidlige musikken kan betegnes som senromantisk eller impresjonistisk, mens han fra 2007 har inntatt en mer eksperimentell posisjon. Sammenfallende med et gradvis stilskifte har han også blitt særlig opptatt av å formidle tematikk omkring menneskerettighetsspørsmål og mental helse gjennom musikken.

Ståle Kleiberg (1958 – ) er en sentral norsk komponist, med betydelig internasjonalt gjennomslag. Hans musikk er ofte fremført i både inn- og utland, og de fleste av hans verk er skrevet på bestilling fra ledende orkestre, ensembler og utøvere. Det er også utgitt en rekke innspillinger av Kleibergs musikk, som har fått fremragende internasjonale anmeldelser.Ståle Kleibergs musikk er preget av en personlig og karakteristisk form for utvidet tonalitet, og av nøye utarbeidelse av klanglige detaljer. Dette gjelder ikke minst for orkesterproduksjonen, som for eksempel symfonien Klokkeskjæret og hans Fiolinkonsert, utgitt på det Grammynominerte 2L-albumet Treble and Bass: Concertos by Ståle Kleiberg. Klaversonaten Ruf und Nachklang ble bestilt av Knut Erik Jensen og urfremført under Vinterfestpillene i Bergstaden i 2014.

Knut Erik Jensen (1981 – ) er norsk pianist som særlig er kjent for sitt arbeid med musikk av Aleksandr Skrjabin og Edvard Grieg. Jensen vokste opp i Selbu, og har hatt lange opphold i Canada og USA, hvor han blant annet har gjort et formidabelt arbeid med å formidle Griegs klavermusikk.
I oppveksten spilte han saksofon i sju år, og i 1999 ble Jensen norgesmester i solotrekkspill. Han er utdannet i klaver og trekkspill ved Heimdal videregående skole (under Per Olaf Green og Geir Brede Hagerup) og studerte klassisk piano ved Musikkonservatoriet i Trondheim (under blant andre Mona Spigseth og Jørgen Larsen). Her avla han også sin mastergrad i russisk musikk, hvor han som avsluttende eksamenskonsert fremførte Skrjabins klaverkonsert i fiss-moll med Trondheim Symfoniorkester. I denne perioden tok han også undervisning hos Håvard Gimse.
I studieårene turnerte Jensen med fiolinisten Bjarne Fiskum og cellisten Anne Lise Fagerli i en oppsetning av russisk kammermusikk. Han har også turnert med klezmer-orkesteret Kilombo, vært studiomusiker og arrangert musikk for trekkspillensembler.


Program:

Ståle Kleiberg

Hva er en sonate? – et miniforedrag

RUF UND NACHKLANG (2013)

I. Allegro
II. Adagio rubato

Kaffestrekk (2024)

Geir F. Stavsøien

Hva er en suite? – et miniforedrag

KLAVERSUITE (1995 – 2005), urfremføring

I. Kvernhus/Bilde fra Solvang (Erik Bodom, 1864)
II. La Pie (Claude Monet, 1868-69)
III. Nei campo intorno a Londra (Giuseppe De Nittis, 1975)
IV. Nymphéas (Claude Monet, 1895 – 1927)