Vinje og sæterjenta

23. og 24. juni

23. juni kl 19, Stor-Elvdal Museum
24. juni kl 19, Folldal Kirke

Billetter selges i døra.

Aasmund Olavsson Vinje ble født 06.04.1818. I anledning 200 års-jubiléet har sangeren Odd Grundt fra Stor-Elvdal laget et ca 60 minutters program der han sammen med Markus Kvits, pianist ved Den Norske Opera og Ballett, vil framføre 5 av Vinjes dikt tonesatt av Edvard Grieg. Han vil også lese noen av hans andre dikt og avsnitt fra den legendariske boka Vinje ga ut etter vandringen fra Kristiania til Nidaros for å overvære kroningen av kong Karl IV, «Ferdaminni frå sumaren 1860». Dette blir knyttet sammen med anekdoter fra litteraturen om Vinje.

På vandringen i juli 1860 besøkte Vinje Helaksetra i Odds hjembygd. Her traff han en fager og staselig ung budeie og skriver vakkert om henne, seterstellet, den lokale kulturen og naturen. Vinjes biografer forteller at Vinje forelsket seg lett, men var uheldig i kjærlighet. Slik gikk det også denne gangen.

Med utgangspunkt i seterbesøket har Odd valgt tekster av Vinje som er inspirert av og belyser hans vanskelige kjærlighetsliv. Den vakre romansen «Ved Rondane», som Vinje skrev teksten til ved setra, er naturligvis også med. I tillegg vil Markus Kvits spille 2 stykker av 175 års-jubilanten Edvard Grieg. Dette er melodier Grieg komponerte til Vinjes dikt og senere arrangerte for klaver.