1984 – Carmen

Sted: Teatersalen Brumunddal

Regissør: Ronald Rørvik

Dirigent: Reidar Hjelde

opera av Georges Bizet (1875)

Carmen i 1984 var til da det største løftet RingsakerOperaen hadde gjort. Uvanlig mange solister og ønsket om å bruke lokale ressurser mest mulig, skapte mange utfordringer. Samarbeidet inspirerte både amatører og profesjonelle og resultatet ble meget vellykket både kunstnerisk og økonomisk. Dansere fra Ringsaker Ballettskole: Kjersti Haug, Bente Nustad og Tone Lundstein

Sammendrag av handlingen

Handlingen i denne operaen er lagt i og rundt Sevilla tidlig på 1800-tallet. Kvinnene på sigarettfabrikken har pause mens soldatene under ledelse av Don Jose betrakter det brokete folkelivet. En av sigarettpikene, Carmen, synger nå sin berømte Habanera om kjærligheten: ”Kjærlighet lar seg ikke fange, den er som fuglen så lett og fri”.
Sigøynersken Carmen er sterk, lidenskapelig og fremfor alt fri. Hun kjenner ikke ordet plikt. Det gjør derimot Don Jose, som ødelegges i tvil mellom kjærlighet, sjalusi, lyst og plikt. Micaela tilhører Don Joses barndom og ungdom og representerer i symbolikk alt han må vende ryggen til om han vil elske Carmen. Andre menn kaster også sine øyne på Carmen, bl.a. toreadoren Escamillo, som i 2. akt synger sin kjente arie: ”Toreador, en garde!”
Senere i 2. akt spotter Carmen Don Jose ved å kaste en blomst til ham, og han svarer med den nydelige blomsterarien: ”Blomsten som du meg hadde skjenket…”.
Det store oppgjøret kommer i siste akt foran arenaen i Sevilla. Escamillo og Carmen er på vei inn til tyrefektingen. Da trer Don Jose frem og ber Carmen om å komme til ham, men hun svarer ved å slenge Don Joses ring i hans ansikt, hvorpå Don Jose stikker Carmen med en kniv og synker selv sammen ved hennes lik.

Medvirkende

Regissør – Ronald Rørvik
Dirigent – Reidar Hjelde

Roller

Don Jose, korporal: Olav Ryan, tenor
Carmen, sigøynerjente: Randi Eriksen, mezzo
Escamillo,toreador: Espen Fegran, baryton
Micaela, en landsbyjente: Ingjerd Oda Mantor, sopran
Zuniga,kaptein: Knut Hoffart, bass
Morales, offiser: Arild Sandbakken, baryton
Frasquita, Carmens venninne: Helga Botn, sopran
Mercedes, Carmens venninne: Ragnhild Stende Røberg, sopran
Dancairo, smugler: Ole Hermod Henriksen, baryton
El Remendado, smugler: Ivar Gilhuus, tenor
Lillas Pastia, krovert: Svein Selnes
En fjellfører: Ole Peder Sæther