PREMIERE 7. november, tirsdag

19:00

Teatersalen Brumunddal

av Johann Strauss d.y.
Libretto: Carl Haffner og Richard Genée. 
Norsk oversettelse: Toni Herlofson og Ronald Rørvik- bearbeidet til denne oppsetning av Ane Aass

Velkommen til Ringsakeroperaen og operetten «Flaggermusen» av Johan Strauss d.y.  

«Flaggermusen» ble framført for første gang ved «Theater an der Wien» i 1874. Og med musikalske perler, og en tynn og nokså tøvete handling hvor moralen er at fylla har skylda, ble operettens storhetstid innvarslet.  
I dag blir «Flaggermusen» regnet som en av Europas mest populære verker, og melodiene er blitt en del av den europeiske kulturarven.  
Handlingen utspiller seg i en dekadent og nytelsessyk wieneroverklasse, hvor man stadig er på jakt etter fest og moro. Eisenstein har latterliggjort sin venn dr.Falke, ved å sørge for at han, i flaggermuskostyme, nokså påseilet, våkner på en offentlig benk søndags morgen til forlystelse for de som måtte gå forbi.  
Nå er tiden inne for dr.Falke å ta sin hevn, som omfatter det meste av fiffig flirt, forvirrende forvikling og florlett forkledning.  

Selv om «Flaggermusen» i utgangspunktet kanskje ikke var ment for noe annet enn moro, har skildringen av et overflatisk og pengesterkt miljø blitt ganske vanlig å aktualisere og problematisere i lys av egen samtid og i skyggen av egen dekadanse og rikdom.  
På Ringsaker operaen gjør vi det samme. Fulle av pågangsmot hevder vi at hytteliv og afterski i fjell Norge kanskje ikke er så langt unna lettbeint maskerademoro i Wien som vi kanskje skulle ønske. 
Tett i tett som vi står og gynger i baren på hotellet, utkledde i dyrt skiutstyr, tilsynelatende spreke, med solbriller på hode, mens vi hever glassene og synger med;  

Vi tar en pinne for Hemsedal, pinne for Trysil, pinne for Hafjell 

Eller som i Wien og i operetten «Flaggermusen» anno 1874 

Han hersker over alle land, kvinne, mann, styrer han! 
Hvem kan mot champagnen i lengden holde stand! 

God fornøyelse! 
Ane Aass, regissør

Medvirkende

Solister

Handling i Flaggermusen

Som i alle operaer og operetter anbefaler vi at du setter deg inn i handlingen selv om den synges på norsk. Lengre ned finner du beskrivelsen av vår oppsetning, denne trykkes også i programmet. Og du kan se video av Falke (Magnus Dorholt Kjeldal) som forklarer handlingen fra sitt perspektiv. Falke søker hevn fra en tidligere fest der han ble latterliggjort i et flaggermuskostyme, derav tittelen på operetten.

Første akt
I 2023 og vår oppsetning av operetten «Flaggermusen» er vi på hytta til Gabriel von Eisenstein og hans kone Rosalinde. Stykket åpner med at Adele, ekteparets vaskehjelp, gledesstrålende mottar et brev fra sin søster med invitasjon til å bli med på afterski på det nye hotellet til den styrtrike Orlovsky. Hun tør ikke be direkte om fri, men finner i stedet på å måtte dra til sin syke tante. Noe Rosalinde avviser; Adele må være å hjelpe til på hytta, da hennes ektemann skal i kortvarig fengsel på grunn av en injuriedom. – godt hjulpet av sin inkompetente advokat Blind.
Hans venn Falke, klarer å overtale Eisenstein til å bli med på festen til Orlovsky i stedet for å begi seg til fengselet. Falke har nemlig en baktanke. Han vil hevne seg for en spøk Eisenstein utsatte han for, da han offentlig latterliggjorde Falke, nokså påseilet, i et idiotisk flaggermuskostyme en tid tilbake.
Samtidig lusker den elskovssyke Alfred utenfor hytta, han har fått nyss om at Eisenstein skal i fengsel og at den tidligere elskerinnen Rosalindeer alene. Når Eisenstein tilsynelatende drar i fengsel, gir Rosalinde allikevel Adele fri, for å ta i mot Alfred.
Midt i deres romanse kommer fengselsdirektøren Frank for å hente Eisenstein og føre ham til fengslet. I stedet tar han med seg Alfred, som har måttet gjøre gode miner til slett spill og gi seg ut for Eisenstein for å unngå å kompromittere Rosalinde.
PAUSE


Annen akt
I løpet av andre akt dukker alle hovedaktørene opp på afterskiet på hotell Orlovsky, der Falke lover hotelldirektøren Orlovsky en kostelig spøk.
En etter en kommer de på festen, utkledde og/eller i dekke av å være en annen. Eisenstein som Marquis Renard, Adele som kunstneren Olga, Fengselsdirektøren som Chevalier Chagrin og Rosalinde som ungarsk grevinne.
Eisenstein, som ikke gjenkjenner sin egen kone, blir fascinert av henne, og hun lykkes i å tilegne seg lommeuret hans som bevis på at han har flørtet med en fremmed kvinne. Eisenstein forteller også om spøken han gjorde mot Falke, da Falke utkledd som flaggermus våknet til offentlig forlystelse.
Andre akt slutter med at alle forenes i en drikkeviser, og vi ser hvordan Eisenstein og Frank hjelper hverandre til fengslet, den ene for å jobbe,den andre for å sone – begge påfallende beruset.


Tredje akt
Direkte fra festen og tidlig om morgenen kommer fengselsdirektøren Frank i kraftig bakrus på jobb, hvor han treffer på den adskillig mer forfyllede fengselsvokteren Frosch. Av forskjellige årsaker møtes alle gårsdagens hovedpersoner i arresten, og Eisenstein må til sin store forundring, og efterhvert sinne, oppdage at «han» (dvs. Alfred) er blitt arrestert hjemme og allerede soner dommen. Når han vil stille sin kone til regnskap, viser hun ham lommeuret og påpeker at heller ikke han har vært helt trofast. Da også resten av selskapet, blant annet hotelldirektør Orlofsky ankommer, avslører Falke at det hele har vært en revansje han har iscenesatt for Eisensteins tidligere spøk. Alle er til slutt enige om at skylden for det hele må legges på champagnen, og operetten slutter med en jublende hyllest til denne drikken.
Operaen varer i ca. 3 timer, inkludert 30 min. pause.

Spilledatoer

7. novTirsdag19:00Teatersalen BrumunddalFinn billetter
8. novOnsdag19:00Teatersalen BrumunddalFinn billetter
10. novFredag19:00Teatersalen BrumunddalFinn billetter
11. novLørdag17:00Teatersalen BrumunddalFinn billetter
13. novMandag19:00Teatersalen BrumunddalFinn billetter
15. novOnsdag19:00Teatersalen BrumunddalFinn billetter
16. novTorsdag19:00Teatersalen BrumunddalFinn billetter
18. novLørdag17:00Teatersalen BrumunddalFinn billetter
19. novSøndag17:00Teatersalen BrumunddalFinn billetter

Orkester – Prosjektorkester
RingsakerOperakor (ROK)
RingsakerOperaen Produksjon (ROP) – scenografi, rekvisitt, kostyme, sminke/hår, lys og dekor.
RingsakerOperaens Venner (ROV) – sørger for forpleining av medvirkende og publikum.
RingsakerOperaens mediegruppe – sørger for dokumentasjonsvideo


Plakatbilde- Ricardofoto

Offentlige bidragsytere, sponsorer og samarbeidspartnere